Voormalige captains of industry uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven maken zich zorgen over buitenlandse overnames van Nederlandse parels. Verf- en chemieconcern AkzoNobel ligt onder vuur, terwijl soep- en zeepbedrijf Unilever een overnamebod van rivaal Kraft Heinz afwees.
Reden voor voormalig topman van Philips en ING Jan Hommen om te pleiten voor een periode van ‘bedenktijd’ als zich een buitenlandse belager ongevraagd meldt. Hommen kreeg bijval van onder meer oud-Akzo topman Hans Wijers.
Maar lobbyclub Eumedion, die de belangen van institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars behartigt, is kritisch over plannen voor extra bescherming van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven tegen vijandige overnames.
Volgens Eumedion zijn die voorstellen ongenuanceerd en onnodig. Ze staan ook op gespannen voet met Europese regelgeving. De organisatie stelt dit in een brief aan informateur Edith Schippers.
Beleggerslobby waarschuwt nieuw kabinet
Eumedion vindt het van groot belang dat bedrijven in geval van een vijandig bod geen overhaaste besluiten nemen en voldoende tijd krijgen om alle opties te onderzoeken. De tijdelijke inzet van een beschermingsconstructie kan voor rust en ruimte zorgen.
Maar volgens Eumedion hebben Nederlandse bedrijven over het algemeen voldoende effectieve juridische en economische beschermingsmaatregelen en is wetgeving op dat terrein niet per se noodzakelijk. Bovendien kan nieuwe wetgeving op dat terrein strijdig zijn met het Europees recht.
Als het nieuwe kabinet toch zou besluiten tot nieuwe wetgeving, dan is volgens Eumedion een verhoging van de drempel om een bod gestand te doen ,,het minst kwalijk''. Die drempel ligt nu op 50 procent plus één aandeel, maar zou verhoogd kunnen worden tot 95 procent.
Alleen wanneer het bestuur van het overnamedoelwit instemt zou de bieder die drempel mogen verlagen. Dat zou in het geval van een vijandige overname echter niet gebeuren, aldus de belangenvereniging.